Site Hakkında

     Millî Eğitim Bakanlığı, “365 Gün Oyun” adını verdiği bu siteyle yalnızca çocukları değil, her yaştan insanı oyun oynamaya davet etmektedir. Sitede 200 oyun bulunmaktadır. Bu oyunların içeriklerinde yer alan “Başka Nasıl Oynanır?” başlığı altında ise toplam 300 oyun önerisi yer almaktadır. Oyunlar; oyun türü, oynama yeri, kişi sayısı ve yaş grubuna göre kategorilere ayrılmıştır. Bu kategorilere göre oyun seçimi yapılabilmektedir. Sitede yer alan oyunların hem videosu bulunmakta hem de nasıl oynanacağı adım adım açıklanmaktadır. Oyun açıklamalarında oyunun nerede oynanacağı, hangi yaş grubuna uygun olduğu, kaç kişiyle oynanacağı, süresi, türü, neyle oynanacağı, öğrenme hedefi (oyunun gücü), başka nasıl oynanacağı ve oyunu oynarken dikkat edilecek noktalar gibi oyuna ilişkin açıklamalar yer almaktadır.

Çocuk ve Oyun

     Çocuk; hisseden, düşünen, hareket eden, üreten, deneme yanılma pratikleri ile riskleri göze alan, meraklı, sorgulayan, aktif öğrenici, sosyal bir varlıktır. Oyun ise çocuğun oynadıkça ustalaştığı, kendini ve dünyayı keşfetme deneyimidir. Oyun çocuğun duygularını, düşüncelerini ve eylemlerini geliştirip zenginleştirdiği, özgün keşif ve deneyim alanıdır. Oyun çocuğun kendini ifade etme dili, günlük yaşantısındaki deneyimlerinin aynası, çatışmalarının çözümlendiği zihinsel, sosyal, duygusal ve fiziksel olarak rahatlama yoludur. Oyunun uzlaştırıcı, onarıcı, iyileştirici, geliştirici yönü vardır ve oyun sosyal birey olma sürecindeki en doğal fırsattır.
     Çocuk için her türlü oyun, her yaşta önemlidir. Oyunun gücü, çocuğun doğasıyla uyumlu olmasıdır. Nasıl ki kuş uçmaya, yılan sürünmeye, tavşan zıplamaya meyilli ve yönelimli ise çocuk da doğası gereği oyun oynamaya meyilli ve yönelimlidir. Oyun oynayan çocuk; katılım ve karar verme deneyimlerini geliştirir, kendisi için öz düzenleme alanı yaratır. Zamanı, nesneleri, ilişkileri ve olayları kendi bakış açısından yorumlar, ifadelendirir, kurgular, değiştirir ve geliştirir. Çocuk, oyun aracılığıyla kendini güvende hisseder; iç dünyasını, hayallerini, duygu ve düşüncelerini oyununa yansıtır. Çocuğun oyununu anlamak, onu tüm duygu durumlarıyla, düşünme biçimleriyle anlamak demektir. Çocuğun oyunlarını dikkatle izlerseniz çocuk hakkında ilk elden, doğru ipuçları elde edebilirsiniz.

     Haydi, oyun oynamayı ciddiye alalım ve 365 gün oyun oynayalım!